Hulp bij gokverslaving

Hulp bij gokverslaving

Voor velen van ons, het is leuk om af en toe een ‘gokje te wagen’. Misschien is dat het spelen van de loterij, elk jaar een oudejaarslot kopen of zelfs loten kopen om de school van je kinderen te ondersteunen. We zien het misschien niet eens als ‘een weddenschap aangaan’. Maar wanneer je geld belegt met een mogelijkheid tot winst of verlies, is dat gokken.

Voor de meesten van ons is dit geen probleem. Het gokken wordt gecontroleerd. Maar of het nu een occasionele gok is of een dagelijkse verslaving, de chemische reactie die optreedt wanneer we gokken is hetzelfde. En het is deze reactie (samen met enkele kernovertuigingen die we onszelf misschien vertellen) die tot een gokverslaving leidt.

Gokken en dopamine

Laten we deze reactie uitleggen. Je hebt misschien wel eens van dopamine gehoord. Dit wordt vaak de “plezierstof” van de hersenen genoemd. Het komt vrij door veel verschillende stimulerende middelen en tijdens activiteiten, zoals seks, drugs, roken en natuurlijk gokken. Het activeert een verhoogde concentratie, zodat we niet alleen genieten van de ervaring op dat moment, maar we hebben ook een betere herinnering aan de gebeurtenis.

Bij gokken komt dopamine niet alleen vrij als we winnen. Het kan worden geactiveerd door de verwachting om te winnen. Dit is onwaarschijnlijker bij het kopen van een weeklot, omdat het lot vaak vergeten wordt tot na de trekking. Maar als je ooit naar paardenraces bent geweest en een weddenschap hebt geplaatst, wordt je meegesleept in de opwinding van de race en moedig je jouw paard aan. Dus zelfs als je verliest ervaren de hersenen een beloning.

En dit kan de samenstelling van de hersenen fysiek veranderen door 'beloningspaden' te creëren. Deze paden kunnen de hunkering naar wat het stimulerende middel ook is, in dit geval gokken, vergroten.

Gokverslaving herkennen

Bij alle verslavingen kan het moeilijk zijn om te herkennen wanneer het een probleem wordt. We hebben de neiging om tegen onszelf te zeggen dat we er controle over hebben. En als we het onder controle hebben, is het geen probleem en kan het in plaats daarvan een onschuldig plezier zijn. Dus, hoe herkennen we de verslaving?

Welnu, verslaving moet worden aangewakkerd. Op een gegeven moment was het misschien genoeg om een paar euro’s in te zetten op het voetbalteam dat je elke week steunt. Maar wanneer de verslaving het overneemt, moet het stimulerende middel worden verhoogd om dezelfde 'high' te krijgen. Met andere woorden, ofwel het bedrag van de weddenschap of de frequentie van weddenschappen wordt verhoogd.

Meestal lijkt het samen te gaan met een kern van overtuigingen: 'Ik ben een persoon die geluk heeft' en/of 'Ik heb een methode om te winnen'. Interessant is dat mensen die denken dat ze geluk hebben om deze reden vaak risico's nemen op dingen als loten en wedstrijden. In tegenstelling, degenen die denken dat ze pech hebben, zullen deze situaties vermijden omdat ze denken dat het geen zin heeft - ze zullen toch niet winnen.

Dus, is het zo dat er een goddelijke tussenkomst is waardoor sommige mensen geluk hebben en anderen niet? Of is het dat degenen die geloven dat ze geluk hebben, meer kansen voor zichzelf creëren om gelijk te krijgen?

Geen controle over de uitkomst

Gokken is een kansspel. Ja, je kunt leren kaarten te spelen. Je kunt de kunst van het bluffen onder de knie krijgen. Je kunt de vorm van het paard bestuderen. Je kunt jezelf de beste kans geven om te winnen door te bepalen wat je in de hand hebt. En ja, dit kan betekenen dat je meer wint dan anderen die een paard bij de naam kiezen of hun geluksnummer kiezen. Maar uiteindelijk zijn er geen garanties. En er zijn zoveel variabelen die de situatie op de dag kunnen beïnvloeden. De waarheid is dat je een gokmethode hebt. Je hebt geen methode voor succes. Je hebt geen controle over de uitkomst.

De schadelijke gevolgen van een gokverslaving

Hoewel gokken kan aanvoelen als onschuldig plezier, kan het zeer schadelijke gevolgen hebben. In plaats van verliezen te beperken en weg te lopen, zullen gokverslaafden grotere risico's nemen door de inzet te verhogen in een poging hun geld terug te winnen. Daardoor raken ze vaak alles kwijt. Het kan leiden tot het stuklopen van hun relaties met partners, familie en vrienden. Een gokverslaving komt vaak voor samen met alcoholisme, mogelijk vanwege de behoefte om aan het probleem te ontsnappen.

We weten ook dat mensen met financiële problemen een verhoogd risico lopen om door zelfmoord te overlijden. Een onderzoek uitgevoerd door academici aan de Universiteit van Lund in Zweden constateerde een 15% hoger risico op zelfmoord bij mensen met een gokprobleem dan bij mensen zonder een gokverslaving.

Hypnose als hulp bij gokverslaving

Hypnose kan worden gebruikt om verslavingen te behandelen. Hypnotherapie is effectief bij het in- of uitschakelen van bepaalde triggers in ons lichaam. Bij pijnbestrijding kunnen we bijvoorbeeld op een schaal van 1-10 werken aan hoeveel pijn iemand voelt en dit vervolgens proberen te verminderen tot een veel lager niveau. Bij een gokverslaving zouden we dezelfde principes kunnen toepassen op die “plezierstof” die we ervaren. Dit betekent dat je niet langer dezelfde high zult voelen die je voorheen voelde bij het plaatsen van een weddenschap.

De hypnotherapeut kan ook samen met je werken aan het verlangen om te gokken door alternatieve gedragingen en activiteiten te vinden die aan je behoeften voldoen zonder hetzelfde risico. Het kan ook nodig zijn om aan coping-mechanismen te werken, zoals zelfhypnose en ademhalingstechnieken die kunnen helpen de stress die je mogelijk voelt door de verslaving, te beheersen.

Onthoud dat het plaatsen van nog een weddenschap om uit de financiële problemen te komen waarin gokken je heeft gebracht, niet het antwoord is. Als je denkt dat je een gokprobleem hebt, zoek dan professionele hulp voor de gokverslaving en neem contact op met een van onze therapeuten. Zij helpen niet alleen bij stress, een virtuele maagband of afvallen maar ook bij gokverslavingen.

whatsapp-chat button