Het verhaal van Michelle
Gezien die typische houding ten opzichte van snurken, kun je verbaasd zijn na het lezen van het verhaal van Michelle. Michelle luisterde noodgedwongen naar het snurken van haar partner, maar vond dat het probleem volledig van haar was. Ze benaderde een therapeut om haar te helpen.
Michelle lag nacht na nacht wakker, of sliep in de logeerkamer. Michelle had tijdens hun laatste vakantie op de badkamervloer van hun hotel geslapen om weg te zijn van het lawaai. Michelle had een zeer reële angst dat haar relatie met Berend het niet zou overleven tenzij er is iets gedaan zou worden... door haar!
Michelle benaderde een therapeut die gespecialiseerd is in
slaapstoornissen. Ze vond dat haar ‘slaapstoornis’ was dat ze naar het snurken van Berend luisterde, in plaats van het alleen maar te horen.
Eigenlijk, en misschien controversieel, had Michelle een punt. In feite kunnen mensen alle soorten lawaai tolereren en diep in slaap blijven. Pas wanneer we waarden en betekenis beginnen toe te kennen aan die geluiden, zal dit ons wakker houden.
Een onverklaarbaar geluid 's nachts zal natuurlijk onze aandacht trekken. Het geluid van een gebroken ruit zou ons ertoe kunnen zetten de politie te bellen en ons wakker te houden dankzij adrenaline. Maar routinematig slapen we door allerlei soortgelijke geluiden heen zonder wakker te worden. De reden is dat er geen gevoel van dreiging aan verbonden is, of irritatie, of wrok. We herkennen de geluiden als veilig, zelfs onbewust.
Dus, zou Michelle haar schadelijke en nutteloze reactie op Berend's gesnurk kunnen kwijtraken en de hele nacht in bed, slapend, naast hem kunnen doorbrengen, nacht na nacht?
Hypnotherapie bij slaapstoornis door snurkende partner
Een geschikt model van hypnotherapie voor de slaapproblemen van Michelle, is oplossingsgerichte hypnotherapie, gecombineerd met hersentraining. Het doel is om haar te helpen zich opnieuw te concentreren, weg van de probleem-/snurkgerichte denkprocessen, naar hetgeen dat ze wenste; comfortabel, ongestoord slapen, met alles wat daarbij komt kijken, zoals verfrist wakker worden, overdag energie hebben, zich optimistisch en capabel voelen.
Er is zoveel dat kan worden gevisualiseerd en geherformuleerd rond verbeteringen in de slaap dat het niet moeilijk is om een sessie te vullen, zonder naar snurken te verwijzen. Maar in dit geval deed de therapeut een suggestie aan Michelle om het geluid opnieuw voor te stellen als een enorme, vriendelijke beer die naast haar lag, in staat om haar in een oogwenk te beschermen, wakend over haar veilige nachtrust. Dit bleek te werken.
Opmerkelijke verbeteringen werden zichtbaar na haar derde sessie hypnotherapie. Bij haar vijfde sessie was Michelle tot tranen geroerd omdat ze de afgelopen drie nachten diep had geslapen naast de snurkende Berend. Ze kon echt het licht aan het einde van de tunnel zien. Tijdens haar laatste sessie had Michelle de afgelopen maand elke nacht naast Berend doorgebracht, inclusief een weekendje
Parijs.
Van luisteren naar horen
Herken je het verhaal van Michelle en ondervind je veel overlast vanwege het gesnurk van je partner? Hypnotherapie kan helpen bij het schakelen van luisteren naar horen en ervoor zorgen dat het snurkgeluid je niet meer wakker houdt.