<h1>Imposter-syndroom</h1>

Imposter-syndroom

Het impostor-syndroom, ook wel bedriegerssyndroom genoemd, komt vaker voor dan je misschien denkt. In elke vergadering op elk niveau is de kans groot dat een percentage van de deelnemers aan de vergadering twijfelt aan hun prestaties en bekwaamheid, en een reële angst heeft dat ze elk moment als fraudeur kunnen worden ontdekt.

Het impostor-syndroom kan iedereen treffen, ongeacht werk of sociale status, maar onderzoek heeft uitgewezen dat goed presterende vrouwen er vaker last van hebben.

De meesten van ons hebben symptomen van het imposter-syndroom ervaren, zoals wanneer we starten met een nieuwe baan. Die eerste paar weken wanneer we proberen onze weg te vinden in een onbekende omgeving met mensen die we niet kennen, kunnen we ons een beetje voelen als een konijn dat in de koplampen kijkt.

Het gevoel hebben een oplichter te zijn

Voor anderen kan de ervaring een levenslange en vaak verlammende aandoening zijn, want hoe gekwalificeerd, getalenteerd of capabel ze ook zijn, ze hebben nog steeds een overweldigend gevoel een oplichter te zijn. Ze zijn bang om op elk moment als oplichter ontdekt te worden. Ze kunnen zich zelfs te veel voorbereiden en/of overwerken, of perfectionistisch zijn en mogelijk geneigd zijn tot uitstelgedrag.

Wat ze ook hebben bereikt, ze voelen zich gewoon niet waardig genoeg en zullen moeite hebben om hun vaardigheden en prestaties te herkennen. In hun gedachten is elk succes dat ze hebben eerder te danken aan geluk dan aan bekwaamheid en daarom verdienen ze geen beloning of erkenning.

Het is onvermijdelijk dat dit gevoel ertoe kan leiden dat veel patiënten een gebrek aan eigenwaarde en zelfvertrouwen hebben en dat ze veel vatbaarder kunnen zijn om gefrustreerd, boos, angstig, beschaamd of erger te worden. Velen glijden inderdaad van de donkere, glibberige helling van depressie af.

Het hebben van het imposter-syndroom of symptomen ervan is niet uitzonderlijk. Als iemand beweert tijdens zijn carrière nog nooit een zweem van een bedriegerssyndroom te hebben ervaren, dan hebben ze ofwel veel geluk of zijn ze misschien megalomaan, ofwel lijden aan grootheidswaanzin.

Wees gerust, met de juiste begeleiding en ondersteuning kan het imposter-syndroom worden overwonnen. Het draait allemaal om mentaliteit, en dat kunnen we veranderen.

Manieren om het imposter-syndroom te overwinnen

1. Besteed aandacht aan je mindset
We hebben het vermogen om onze manier van denken op elk moment te veranderen, dus als je merkt dat je aan jezelf twijfelt, stop dan en herken en waardeer je prestaties. Concentreer je echt op wat je hebt geleverd en sta jezelf toe om je er goed bij te voelen.

2. Beheer de innerlijke kritische stem
Onze innerlijke kritische stem is meestal precies dat, 'kritisch'. Wanneer je merkt dat je innerlijke stem je uitscheldt, je in elkaar slaat, je vertelt dat je ontdekt zal worden, dat je niet goed genoeg bent, probeer dan dit: stop, haal een kleur uit de stem, zet het volume lager, verzacht de toon uit, verander het geluid ervan in een belachelijke stem zoals Micky Mouse op helium, verklein het zodat het echt klein is en duw het regelrecht naar je mentale horizon.

Het kan zeggen wat het wil, maar alle macht die het had, zal eruit zijn gehaald. Doe dit elke keer dat je merkt dat je negatief tegen jezelf praat.

3. Positieve zelfpraat
Praat gewoon tegen jezelf zoals je tegen je beste vriend zou praten, omdat je je beste vriend bent.

4. Verander je gezichtspunt
Bekijk jezelf zoals je beste vriend je ziet. Erken je successen, zowel in het werk als in het leven. Je beste vriend is eerlijk tegen je en waardeert je voor alles wat je bent en hebt gedaan. Kijk naar jezelf duidelijk door die ogen in plaats van via je eigen negatieve perspectief.

Verander je mindset, verander je leven.

Hypnotherapie en het imposter-syndroom

Hypnotherapie kan helpen het imposter-syndroom te verminderen of te laten verdwijnen, net zoals het toegepast kan worden bij bijvoorbeeld depressies.. Samen met de therapeut zoek je de oorzaak van je angst om als oplichter ontdekt de worden. Tijdens de trance van hypnose kunnen negatieve denkpatronen worden omgezet in positieve denkpatronen en kun je je weer zelfverzekerd en positief voelen.

whatsapp-chat button