Meer zelfvertrouwen krijgen, hoe en waarom?

Meer zelfvertrouwen krijgen, hoe en waarom?

Zelfvertrouwen is in hoeverre je vertrouwd op je eigen kunne. Het vertrouwen dat je zelf uitdagingen aan kunt! Een gebrek hieraan is absoluut geen uitzondering. Sterker nog, het is een steeds meer voorkomend probleem. Waarom meer zelfvertrouwen krijgen van belang is en hoe dit moet? Wij vertellen het je.

Weinig zelfvertrouwen, hoe kan dat?

Zoals veruit de meeste gedragingen, is ook weinig zelfvertrouwen resultaat van je persoonlijkheid en je omgeving. En zoals veel dingen in het leven, begint dit in je kindertijd. Weinig zelfvertrouwen is voor een gedeelte bepaalt door je eigen persoonlijkheid. Betekent dit dat dit vergroten beperkt mogelijk is? Gelukkig niet (hierover later meer). Wat echter grote invloed heeft is het milieu waarin je bent opgegroeid. Zelfvertrouwen, of een gebrek aan zelfvertrouwen, is te wijten aan je opvoeding, je sociale omgeving en meer externe factoren.

Zo ervaren veel mensen die vroeger beschermend zijn opgevoed op latere leeftijd weinig zelfvertrouwen. Vaak is hen op jonge leeftijd niet geleerd op bepaalde momenten een eigen mening te vormen. Dit kan zich doorvertalen in de mate van zelfverzekerdheid op latere leeftijd. Hun onderbewuste zorgt ervoor dat ze weinig initiatief nemen en daardoor nooit de bevestiging krijgen dat ze iets op eigen houtje kunnen behalen. Hierdoor belanden ze in een vicieuze cirkel, waarin hun zelfvertrouwen nog meer beschadigd wordt.

Naast opvoeding kunnen ook negatieve sociale ervaringen hetzelfde effect hebben. Mensen die veel gepest zijn, of altijd kritiek hebben ervaren, zullen minder vaak voor zichzelf opkomen. Ze gaan vaker aan zichzelf twijfelen en ervaren weinig zelfvertrouwen.

Waarom meer zelfvertrouwen krijgen

Dit verklaart hoe een gebrek aan zelfvertrouwen kan ontstaan. Maar waarom is het belangrijk meer zelfvertrouwen te krijgen? Omdat zelfvertrouwen zowel op je werk, op school en in relaties enorm belangrijk kan zijn!

Veel van de eerste stadiums in deze gebieden worden namelijk bepaald door zelfvertrouwen. Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Dan bepaald een eerste sollicitatiebrief, of een kortdurend gesprek vaak of jíj́ de juiste kandidaat bent. Kom je niet zelfverzekerd over? Dan kan dit zomaar betekenen dat iemand anders er vandoor gaat met jouw droombaan.

Hoe meer zelfvertrouwen krijgen

Meer zelfvertrouwen krijgen kan jou dus enorm helpen! Zelfverzekerder worden? Dat is echter niet altijd even makkelijk. Toch zijn er een aantal toegankelijke tips om de eerste stappen te zetten:

Ga uitdagingen niet uit de weg
Denk je een bepaalde uitdaging niet aan te kunnen? Probeer het dan toch! Jouw gebrek aan zelfvertrouwen is vaak ongegrond. Het is een gevoel wat je ervaart, maar wat nergens voor nodig is. Door successen te ervaren bij spannende uitdagingen zul je hier zelf ook in geloven.

Ken je eigen kernkwaliteiten
Weet waar je goed in bent. Door jouw kernkwaliteiten te weten, ga je er zelf sneller in geloven. Vraag indien nodig mensen uit je sociale cirkel naar kwaliteiten die jou omschrijven, en schrijf deze op.
Bekijk situaties objectief
Bekijk situaties vanuit een objectief standpunt. Schrijf indien nodig op wat de situatie vereist en wat jij kunt bieden. Je zult zien dat je capabeler bent dan je van te voren dacht!

Boost je zelfvertrouwen met hypnose

Je zelfvertrouwen een mega boost geven? Dat is vaak moeilijker dan oorspronkelijk gedacht. Waarom? Omdat je zelfvertrouwen gebaseerd is vanuit je onderbewustzijn. Onderzoek wijst zelfs uit dat meer dan 95% van wat je doet bepaald is door je onderbewustzijn (Lipton, 2005). Onbewuste patronen en denkwijzen bepalen de mate waarin jij in jezelf vertrouwd. Je zelfvertrouwen een boost geven begint dus van binnenin. Door middel van hypnose zijn deze patronen effectief aan te pakken. Hypnose herprogrammeerd je onderbewuste naar de versie die jij wilt én kan zijn! Benieuwd? Bekijk dan ons online Boost je Zelfvertrouwen met Hypnose programma.


whatsapp-chat button