<h2>Oud verdriet verwerken</h2>

Oud verdriet verwerken

Het omgaan met verlies is iets wat iedereen ooit in zijn leven zal moeten doen. (Oud) verdriet verwerken hoort daar absoluut bij. Hierbij laat je jezelf langzaam wennen aan de komst van een nieuwe situatie. Makkelijk? Nee. Noodzakelijk? Helaas wel. Verdriet, of oud verdriet verwerken kan gepaard gaan met een verscheidenheid aan vervelende verschijnselen. Hiermee omgaan is niet voor iedereen even makkelijk. Toch zijn er verschillende handvatten om je ook door deze processen te begeleiden. Het belangrijkste? Het verwerken van oud verdriet is voor iedereen anders. Je doet het dus nooit fout!

Soorten verdriet

Bij het verwerken van verdriet denken de meeste mensen gelijk aan rouw. En alhoewel rouw een veelvoorkomende vorm is bij oud verdriet verwerken zijn er ook gevallen waar geen overlijden aan te pas komt.
 
Verdriet verwerken kan ook voorkomen bij bijvoorbeeld een scheiding. Je neemt afscheid van een relatie en een persoon. Je zult zelf verder moeten en leren omgaan met dit verdriet. Deze vorm van verdriet kan ook veel later plaatsvinden dan de daadwerkelijke scheiding. Oud verdriet verwerken is dus ook geen uitzondering bij scheidingen.
 
Niet alleen het verliezen van een belangrijk persoon, maar ook het overlijden van een huisdier kan reden zijn voor verdriet verwerken. Voor veel mensen is een huisdier een volwaardig lid van het huishouden of de familie. Het wegvallen hiervan kan veel pijn en verdriet veroorzaken.
 
Ook een miskraam kan een grote reden zijn voor rouw. Boosheid en verdriet verwerken komt hier vaak voor. Voor jij en je partner is het belangrijk genoeg tijd te besteden een het verwerken van verdriet. Een miskraam is een ingrijpende gebeurtenis.
 
Veel mensen vergeten dat het verlies van een baan ook een reden kan zijn voor het verwerken van verdriet. Een baan is onderdeel van je identiteit en daarnaast een grote invulling van je tijdsbesteding. Het wegvallen hiervan kan een grote reden zijn voor verdriet.

De allerbeste therapeuten in Nederland

Gecertificeerd & zorgvuldig geselecteerd

Gratis kennismakings- gesprek

met al onze therapeuten

Plan zelf eenvoudig en snel een afspraak

op een moment dat het jou uitkomt

Hoe verdriet verwerken

Hoe je het best verdriet of oud verdriet kan verwerken verschilt per persoon. Verdriet verwerking is namelijk te allen tijde een persoonlijk proces. Daarnaast kan het verschillen per dag. Zo schommelen gevoelens op en neer en heb je verdriet niet van de ene op de andere dag verwerkt. Toch zijn er enkele handvaten die je kunnen helpen bij dit proces. Hieronder benoemen we er 5:
 

Praat over je verdriet

Het delen van je verdriet kan helpen bij het verwerken ervan. Praten over je verdriet is dus erg belangrijk. Doe dit met personen die je vertrouwt en die je kunnen steunen bij dit proces.
 
Neem voldoende tijd
Verdriet verwerken kan meer tijd in beslag nemen dan je oorspronkelijk geanticipeerd had. Laat dit toe. Het verwerken van verdriet is voor iedereen anders. Het is belangrijk dat jij jouw verdriet de tijd geeft die het vraagt.
 
Behoud sociale contacten
Bij verdriet, of oud verdriet verwerken zul je veel dingen confrontaties zelf moeten aangaan. Vergeet echter niet dat je ook op hulp van andere kunt rekenen. Behoud sociale contacten en ga af en toe de deur uit.
 
Sport regelmatig
Het is niet onbekend dat sporten belangrijk is voor je lichaam. Echter heeft het ook enorm veel invloed op je mentale gesteldheid! Verdriet verwerken? Vergeet dat niet om regelmatig te sporten.
 
Zet gedachtes op papier
Verdriet neemt vaak enorm veel plek in je gedachtes in beslag. Soms is het fijn hier wat ruimte te creëren. Het schrijven van gedachtes op papier kan hierbij helpen. Hierdoor kan het verdriet verwerken versoepeld worden.

<h2>Verwerken van verdriet onder begeleiding</h2>

Verwerken van verdriet onder begeleiding

Vind je het moeilijk verdriet of oud verdriet zelfstandig te verwerken? Dan zijn er voldoende mogelijkheden om dit onder begeleiding te doen. Zo hebben veel mensen baat bij hypnotherapie. Hypnotherapie wordt gelukkig in heel Nederland aangeboden. Zo is hypnotherapie in Eindhoven, maar ook in Amsterdam of Rotterdam beschikbaar. Hypnotherapie triggert je onderbewuste. Bepaalde patronen worden op tafel gelegd en er wordt onderzocht waar deze door ontstaan zijn.

whatsapp-chat button