Oorzaken rijangst
Het kan zijn dat het slagen voor het rijexamen het struikelblok is. En wanneer je keer op keer zakt, kan de angst om te falen steeds groter worden, waardoor we een minder zelfverzekerde bestuurder worden. Als gevolg hiervan zullen er waarschijnlijk ook meer fouten optreden. Voor degenen die reeds een rijbewijs op zak hebben, kunnen gevoelens van angst en bezorgdheid bijvoorbeeld zijn veroorzaakt door betrokkenheid of getuigenis bij een ongeval. Of wellicht is de rijangst ontwikkeld door een incident met een boze bestuurder.
De negatieve spiraal van rijangst
De angst en stress die gepaard gaan met autorijden komen vaker voor dan velen van ons zullen beseffen. De valkuil is dat deze gevoelens cyclisch kunnen worden. Hoe meer we ons zorgen maken, hoe minder zelfvertrouwen we krijgen, wat ertoe leidt dat we een zenuwachtige en gespannen chauffeur worden. Hoge niveaus van stress zorgen voor onveilig rijgedrag - aarzelend worden of overweldigd worden door de omstandigheden. De kans wordt groter dat we andere chauffeurs irriteren, dat er op ons wordt getoeterd of dat we worden gebumberkleefd en agressief worden ingehaald. Dit alles leidt tot een groter gevoel van falen, angst en zorgen. En zo beland je in een neerwaartse spiraal van rijangst.
Hypnotherapie voor rijangst
Hypnotherapie is al lang een oplossing voor deze rij-uitdagingen en het overwinnen van rijangst. Het heeft het vermogen om deze verlammende gevoelens te kalmeren, en na verloop van tijd kun je weer een zelfverzekerde en capabele bestuurder worden. En de stress en druk van het leren autorijden of het halen van het rijexamen kan ook worden overwonnen met hypnotherapie.
Hypnotherapie helpt om een niveau van rust en vertrouwen te behouden. Het stelt je in staat jezelf te herinneren aan je vaardigheden die je in staat stellen om door elke situatie te navigeren zonder rijangst. Op zoek naar de oorsprong
Wil jij graag je rijangst overwinnen? In eerste instantie is het belangrijk wat tijd te besteden aan het vinden van de oorzaak van de rijangst. De meesten van ons zullen tijdens onze allereerste les achter het stuur zitten en voelen zich even opgewonden en angstig. Tenzij we enige eerdere rijervaring hebben gehad, zitten we allemaal in hetzelfde schuitje. Maar over het algemeen beginnen we gelijk. Dus, wat is het dat sommige mensen ertoe brengt een diepe rijangst te ontwikkelen? Wat is er gebeurd waardoor ze zich onzeker voelen?
Kritiek op rijgedrag
De reden kan voor de handliggend zijn zoals eerder genoemd een ongeluk of incident in het verkeer. De reden kan ook klein en simpel zijn, door bijvoorbeeld iemand die een opmerking maakt. De kracht van andermans woorden kan sterk zijn, vooral als we hun mening bewonderen en waarderen. Een kleine opmerking zoals: "Nee, laat me rijden. Ik rij liever dan je passagier te zijn', kan twijfel zaaien. Dat zaadje kan dan uitgroeien tot het idee dat je om wat voor reden dan ook een slechte chauffeur bent. Het kan echter zijn dat deze persoon gewoon geen goede passagier is. We kennen die mensen allemaal – ze zijn zo gewend om achter het stuur te zitten dat het voor hen oncomfortabel is om passagier te zijn.
Of misschien zijn de signalen die je ontvangt iets meer voor de hand liggend: grijpen ze bij het naderen van een stilstaand voertuig de zijkanten van de stoel of het dashboard vast alsof ze zich schrap zetten voor een botsing? Vertellen hun zintuigen hen dat degene die aan het rijden is niet genoeg heeft afgeremd en dat ze op het punt staan te crashen? Ze kunnen andere opmerkingen maken die op angst wijzen:
Hoe snel ga je?"
'Zag je die auto op het punt staan te vertrekken?'
"Pas op, het licht springt op rood."
In de geest van een toch al nerveuze chauffeur geven deze indicatoren signalen: je bent hier niet goed in. Ze voeden elk gevoel van onvermogen en de rijangst die de bestuurder kan hebben. En zo volgt er een spannende reis. Een reis met meer kans op bijna-ongevallen en stress, dan het geval zou zijn geweest als iedereen positief en kalm was gebleven.
Rust en vertrouwen door hypnotherapie
Hypnotherapie helpt om een niveau van rust en vertrouwen te behouden. Het is niet de bedoeling om van jou een ‘eigenwijs’ coureur te maken die in krappe bochten inhaalt. Sterker nog, juist het tegenovergestelde. Het stelt je in staat jezelf te herinneren aan je vaardigheden die je in staat stellen om door elke situatie te navigeren. Door middel van hypnotherapie kun je oefenen om het stressvolle aspect van je reis aan te pakken. Zelfs een trauma van een ongeluk of een incident, die zorgen voor rijangst kunnen overwonnen worden met hypnotherapie. Dit kan gelukkig in heel Nederland, van hypnotherapie in Arnhem tot Eindhoven.
Rijbewijs halen met hypnotherapie
Voor degenen die willen slagen voor een rijexamen bij bijvoorbeeld de ANWB, kan hypnotherapie ondersteunen door scenario's te presenteren die de cliënt vervolgens navigeert en overwint. Door sleutelzinnen te herhalen, kunnen we helpen om handelingen tijdens het rijden te verankeren. Als je bijvoorbeeld merkt dat je altijd vergeet in de spiegels te kijken voordat je wegrijdt, kan de therapeut dit in de ‘scripts’ aanpassen, zodat het verankerd raakt in het onderbewustzijn en een automatisch onderdeel van de rijstijl wordt. Veiligheid staat altijd centraal in het werk dat we op dit gebied doen, dus onze focus zal liggen op het in staat stellen van iemand om zorgvuldig na te denken over de situatie waarin hij of zij zich bevindt. Het doel is om diegene met een gevoel van zorg en vertrouwen te laten navigeren.
Over het algemeen voelen mensen zich ongelooflijk gemotiveerd en geïnspireerd na hypnotherapie sessies. Dit komt omdat een groot deel van de therapie zal neerkomen op het vertrouwen van de bestuurder: het vertrouwen dat hij de weg op kan. Het vertrouwen dat ze uitdagingen kunnen overwinnen. Zeker weten dat ze hun examen kunnen halen.
Rijangst overwonnen?
Wanneer de rijangst is overwonnen zal het zorgvuldige vertrouwen in eigen rijvaardigheden vervolgens afstralen op medepassagiers, die op hun beurt waarschijnlijk rustiger zullen zijn. Dit vertrouwen kan de bestuurder helpen om zichzelf gerust te stellen dat hij of zij goed werk levert - om de opmerkingen en acties van een nerveuze passagier geen invloed op hem te laten hebben. En net als de zenuwen kan dit vertrouwen in een spiraal komen. Een positieve, opwaartse spiraal van vertrouwen in eigen rijvaardigheden. Zorgvuldig, zelfverzekerd rijden zorgt voor beter rijgedrag en minder bijna-ongevallen. Ze zijn nu een voorzichtige, zelfverzekerde bestuurder en kunnen genieten van de vrijheid en voordelen die autorijden met zich mee kan brengen.