Covid heeft verschillende problemen in ons leven veroorzaakt. Slaapproblemen is een van de meest fundamentele daarvan. We hebben allemaal wel eens moeite met slapen en dat is oké, het is normaal. We begrijpen dat een ander bed, een ander land, stress of ons slecht voelen, ons rusteloos kan maken. En die rusteloosheid komt doordat ons systeem op rood staat door veranderende omstandigheden.
Wanneer slaapproblemen zoals wakker worden midden in de nacht, niet in slaap komen of overdag slapen, invloed hebben op ons dagelijks leven, is het tijd om handelen. Slaapproblemen kunnen ons angstig, gestrest, slaperig of moedeloos laten voelen. De gedragscyclus bij het hebben van slaapproblemen is absoluut vermoeiend. Het is dan ook geen verrassing dat slaaptekort al jaren wordt gebruikt voor ondervragingsdoeleinden. Het is een zeer effectieve manier voor het extraheren van informatie - mensen raken letterlijk aan het einde van hun Latijn.
Maar waarom lijden sommige mensen aan slaapproblemen en anderen niet? Mensen die goed slapen, denken er over het algemeen niet aan. Ze krijgen voldoende slaap en voelen zich 's ochtends uitgerust. Frustrerend voor degenen die dat niet lukt. Slaap wordt aangestuurd door het circadiane ritme - de 24-uurs biologische klok. Zonlicht werkt om dit ritme te resetten: mensen zijn geprogrammeerd om zich overdag actief te voelen en 's nachts te slapen. Een goede nachtrust is essentieel als we de volgende dag op ons best willen zijn.
Als het donker begint te worden, wordt de chemische stof melatonine door het lichaam afgegeven, waardoor het aftellen naar de slaap begint. Zodra melatonine vrijkomt, kunnen we geeuwen en moe worden en maakt ons lichaam zich klaar om naar bed te gaan. Als de aanmaak van melatonine om een bepaalde reden wordt geremd, kan dit voor een hapering zorgen in ons circadiane ritme en slapeloze nachten tot gevolg hebben.