Slaapproblemen oplossen

Slaapproblemen oplossen

Covid heeft verschillende problemen in ons leven veroorzaakt. Slaapproblemen is een van de meest fundamentele daarvan. We hebben allemaal wel eens moeite met slapen en dat is oké, het is normaal. We begrijpen dat een ander bed, een ander land, stress of ons slecht voelen, ons rusteloos kan maken. En die rusteloosheid komt doordat ons systeem op rood staat door veranderende omstandigheden.

Wanneer slaapproblemen zoals wakker worden midden in de nacht, niet in slaap komen of overdag slapen, invloed hebben op ons dagelijks leven, is het tijd om handelen. Slaapproblemen kunnen ons angstig, gestrest, slaperig of moedeloos laten voelen. De gedragscyclus bij het hebben van slaapproblemen is absoluut vermoeiend. Het is dan ook geen verrassing dat slaaptekort al jaren wordt gebruikt voor ondervragingsdoeleinden. Het is een zeer effectieve manier voor het extraheren van informatie - mensen raken letterlijk aan het einde van hun Latijn.

Maar waarom lijden sommige mensen aan slaapproblemen en anderen niet? Mensen die goed slapen, denken er over het algemeen niet aan. Ze krijgen voldoende slaap en voelen zich 's ochtends uitgerust. Frustrerend voor degenen die dat niet lukt. Slaap wordt aangestuurd door het circadiane ritme - de 24-uurs biologische klok. Zonlicht werkt om dit ritme te resetten: mensen zijn geprogrammeerd om zich overdag actief te voelen en 's nachts te slapen. Een goede nachtrust is essentieel als we de volgende dag op ons best willen zijn.

Als het donker begint te worden, wordt de chemische stof melatonine door het lichaam afgegeven, waardoor het aftellen naar de slaap begint. Zodra melatonine vrijkomt, kunnen we geeuwen en moe worden en maakt ons lichaam zich klaar om naar bed te gaan. Als de aanmaak van melatonine om een bepaalde reden wordt geremd, kan dit voor een hapering zorgen in ons circadiane ritme en slapeloze nachten tot gevolg hebben.

Tips slaapproblemen oplossen

Wat kunnen we doen? Hoe krijgen we controle over ons slaappatroon en kunnen we slaapproblemen oplossen?

Licht

In de prehistorie was er geen lichtvervuiling of licht van LED-lampen en schermen die daglicht nabootsen en de hersenen in verwarring brengen. Licht heeft zoals eerder genoemd invloed op onze biologische klok. Begin dus met het vermijden van het gebruik van LED-schermen zoals laptops, tablets en smartphones na 20.00 uur. Denk ook aan verduisterende jaloezieën of zwaardere gordijnen om het licht buiten te houden.

Lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is uiterst belangrijk en kan slaapproblemen oplossen. Beweging kan zowel ons slaap- als waakschema beïnvloeden. Het is wetenschappelijk bewezen dat lichaamsbeweging overdag helpt bij het slapen in de nacht.

Temperatuur

Controleer de temperatuur van je slaapkamer - houd het koel. Denk aan de temperatuur die 's avonds afkoelt op het moment dat het licht dimt, wat ons een aanwijzing geeft om melatonine te produceren en voor te bereiden op het naar bed gaan.

Slaapproblemen oplossen met hypnotherapie

Hypnotherapie kan een effectieve manier zijn om slaapproblemen op te lossen. Samen met de therapeut ga je op zoek naar de onderliggende oorzaak van de slaapproblemen. Mocht blijken dat stress en angst de onderliggende oorzaak is van de slaapproblemen, dan kan de hypnotherapeut hiermee aan de slag.

Vragen of behoefte aan meer informatie? Neem contact op met een van onze therapeuten. Zij zijn expert op het gebied van slapeloosheid, maar ook een virtuele maagband, stress en meer.

whatsapp-chat button