Stop negatief denken

Stop negatief denken

Het is normaal om negatieve gedachten te hebben – niemand kan immers altijd actief positief en gelukkig zijn. Zelfs de optimisten van het leven hebben momenten waarop ze echt niet van de positieve kant kunnen kijken.
 
Soms voelt het echter alsof het glas permanent half leeg is, en hoe graag je ook van perspectief wilt veranderen en het als halfvol wilt zien, dit lijkt onmogelijk. Kies je voor één van onze hypnotherapeuten zul je samen bekijken waarom die negatieve gedachten de overhand beginnen te krijgen en wat je kunt doen om ze weer te vervangen door een positieve kijk.

Waarom heb ik negatieve gedachten?

​Zoals reeds gezegd, niemand is permanent positief. Misschien voel je je slecht of uitgeput -en eerlijk is eerlijk, de afgelopen tijd is voor niemand gemakkelijk geweest. Het is niet gek dat je je pessimistischer voelen als dingen niet zo goed gaan in het leven. Regelmatig of zelfs constant negatief denken kan ook een teken zijn van angst, depressie, stress of een laag zelfbeeld.
 
Dit klinkt een beetje vreemd, maar negatief denken kan ook besmettelijk zijn. Als je werkplek een gespannen sfeer heeft, of één van je WhatsApp-groepen chagrijnig is, of je sociale media-feeds nogal doem geladen lijken, kan dit je eigen humeur verlagen.
 
Nutteloze en negatieve gedachten beginnen een probleem te worden als je ze niet onder controle kunnen krijgen. Ze kunnen ook leiden tot negatieve voorspellingen, wat betekent dat je bang bent dat er iets fout zal gaan of dat al je resultaten slecht zullen zijn.
 
Maar het is oké. Als je herkent dat je negatieve gedachten hebt (die je waarschijnlijk al hebt tegen de tijd dat je dit hebt gelezen), kun je eraan werken deze te vervangen door een meer nuttige en positieve manier van denken.

Hoe stop ik negatief denken?

Nutteloze denkpatronen gaan vaak hand in hand met angst of een slecht humeur. Dit is een veelvoorkomend iets. Je onderbewuste triggert ongezonde gedragingen. Denk hierbij niet alleen negatieve gedachtes, maar ook slechte eetgewoontes (iets waar een virtuele maagband middels hypnose bijvoorbeeld bij helpt). Naast het starten van hypnotherapie, zijn er ook een paar dingen die je zelf kunt doen.
 
●  Houd een positiviteitsdagboek bij - Schrijf elke dag, tegen het einde van de dag, drie dingen op die goed gingen. Het is echt een goede gewoonte om aan te beginnen, en het betekent dat je de dag positief afsluit. Je kunt ze opschrijven, een app gebruiken of jezelf trakteren op een prachtig nieuw notitieboekje.
 
●  Besteed meer aandacht aan de dingen waar je van houdt - Wees je meer bewust van de positieve dingen in je leven. Neem de tijd voor wat zelfzorg en denk aan die kleine dingen waar je blij van wordt: de frisse geur van je douchegel, schoon beddengoed, de geur van koffie, de zon op de bladeren enzovoort. Het bewuste principe om je te concentreren op die kleine, gelukkige dingen is een geweldige manier om je hersenen te trainen in de richting van positiviteit.
 
●  Geef negatief denken toestemming (maar op jouw voorwaarden) - Gun jezelf tijd om negatief te denken. Gun jezelf vijf of tien minuten per dag om je te laten gaan met die nutteloze gedachten. Schrijf ze op als dat helpt. Als je jezelf deze tijd gunt, kun je je geest de rest van de dag vrijmaken (probeer het maar eens - je zult verbaasd zijn hoe het negatief denken met de tijd begint af te nemen).
 
●  Vind nieuwe gedachten die je gelukkig maken - Het probleem met negatief denken is dat je het leven geeft door er simpelweg aan te denken. Als iemand zegt: "Denk niet aan een giraf", wat komt er dan onmiddellijk in je op? Ja, een giraf. Maar als iemand zegt "Denk aan een nijlpaard", is de giraf verdwenen, als bij toverslag. In plaats van te proberen gedachten te blokkeren, vervang je ze door nieuwe.
 
Terwijl je probeert een positieve mindset te vormen, focus je bewust op gedachten die je gelukkig maken. Denk aan je huisdier, lekker eten, het boek dat je leest, tijd in de tuin. Oplossingsgerichte therapie kan hier echt bij helpen.

Tips voor het omgaan met negativiteit van anderen

Tips voor het omgaan met negativiteit van anderen

Wat als je te maken hebt met die besmettelijke negativiteit die eerder genoemd is? Dit kan gebruikelijk zijn op het werk, op de universiteit of zelfs aan de schoolpoort. Probeer niet te oordelen, want je kent het verhaal achter het gedrag van de negatieve persoon niet.
 
Wees gewoon aardig, vermijd elk drama of laat je niet meeslepen in conflicten of "kanten", en als je echt merkt dat iemands negativiteit je beïnvloedt en leidt tot negatief denken, beperk dan voorzichtig het contact. Veel mensen besluiten om deze reden sociale media te verlaten.

Hoe oplossingsgerichte therapie je kan helpen negatief denken te beheersen

De oplossingsgerichte benadering is perfect om negatief denken te beheersen. De aanpak draait om het vervangen van negatieve gedachten door positieve toekomstige doelen.
 
Je begint met te erkennen dat er een denkpatroon is dat je wilt veranderen. Dan kunnen je samen met een therapeut onderzoeken wat je anders wilt en dat wordt je doel. Vervolgens neem je stappen om je acties, gedragingen en gedachten in de richting van dit doel te brengen.
 

Een positief gesprek hebben

Als je op dit moment worstelt met negatief denken en een negatieve mindset, neem dan een positieve stap en neem contact op met een hypnotherapeut bij jou in de buurt.

whatsapp-chat button