Wat is een burn-out?

Burn-out groeit stilaan uit tot een enorm probleem in onze moderne samenleving. Zo’n tien procent van de Nederlandse bevolking zou volgens de laatste cijfers kampen met de symptomen van een burn-out. Maar wat is burn-out? Betekenis van het Engelse werkwoord ‘burn out’ is letterlijk ‘uitbranden’ of ‘opbranden’. 

Een burn-out is dan ook een toestand van volledige lichamelijke en geestelijke uitputting, waarin je je figuurlijk ‘opgebrand’ voelt. Voortdurende, chronische stress is vrijwel altijd de oorzaak van een burn-out of overspannen houding. Personen met een ernstige burn-out zijn niet meer in staat om eenvoudige dagdagelijkse dingen te doen, laat staan om te gaan werken. Vaak moeten patiënten maandenlang thuisblijven en zich door een lang herstelproces worstelen. Nu we het antwoord kennen op de vraag ‘Wat is een burn-out', gaan we na wat de symptomen zijn van een burn-out of overspannen houding en hoe je een burn-out kunt voorkomen en behandelen.

Burn-out symptomen

Burn-out symptomen

Het is van groot belang om bij jezelf beginnende burn-out symptomen tijdig vast te stellen, zodat erger kan voorkomen worden.  Burn-out klachten die in een beginnend stadium optreden, zijn onder meer:

 • Een gebrek aan energie, voortdurende vermoeidheid
 • Het gevoel dat je op je werk niet meer efficiënt bezig bent
 • Je niet meer kunnen concentreren, dingen niet meer kunnen onthouden, meer fouten maken dan vroeger
 • Niet meer in slaap geraken of veel te vroeg wakker worden
 • Volledig in beslag genomen worden door je werk, voortdurend piekeren over je werk
 • Je wilt het iedereen op je werk naar de zin maken, maar je slaagt daar niet in
 • Je kunt je niet meer volledig ontspannen, ook niet tijdens het weekeinde of in vakantieperioden

Ontdek Hypnotherapie voor Burn-out klachten
De allerbeste therapeuten in Nederland

Gecertificeerd & zorgvuldig geselecteerd

Gratis kennismakings- gesprek

met al onze therapeuten

Plan zelf eenvoudig en snel een afspraak

op een moment dat het jou uitkomt

Ernstige burn-out verschijnselen

Ernstige burn-out verschijnselen

Als je geen aandacht besteedt aan deze beginnende burn-out kenmerken en op dezelfde manier doorgaat met je leven, glijd je onvermijdelijk verder af. Uiteindelijk mondt dit uit in ernstige burn-out verschijnselen, zoals:

 • Prikkelbaarheid, soms zelfs woedeaanvallen
 • Lichamelijke klachten als spierpijn, hoofdpijn, maagpijn
 • Totale lichamelijke en geestelijke uitputting 
 • Je wordt onverschillig, cynisch en futloos. Het kan je op de duur allemaal niet meer schelen.

Als je deze beginnende of ernstige burn-out symptomen bij jou herkent, wordt het hoog tijd om er iets aan te doen. Omdat chronische stress de belangrijkste oorzaak is van een burn-out, is het raadzaam om voldoende rust te nemen en relaxatieoefeningen te doen (denk bijvoorbeeld aan yoga, mindfulness). Binnen dit schema voor een herstel van burn-out is lichamelijke beweging ook erg belangrijk. Om slaapproblemen aan te pakken kan een dokter slaapmedicatie voorschrijven. Bij een ernstige burn-out vinden veel patiënten de weg naar een therapeut. Cognitieve gedragstherapie is een veelgebruikte behandelwijze voor mensen met burn-out, echter zijn er ook burnout herstel schema’s.

Hypnose tegen Burn-out

Hypnose tegen Burn-out

Hypnotherapie, waarbij hypnose wordt aangewend om invloed uit te oefenen op je onderbewustzijn, heeft zich bewezen als een erg succesvolle behandelwijze voor personen met een burn-out. Onder Burnout hypnotherapie maak je contact met je onderbewustzijn. In je onderbewuste vormden er zich tijdens je leven allerlei patronen en associaties die aan de basis liggen van bijvoorbeeld faalangst en een gebrek aan zelfvertrouwen. Deze factoren veroorzaken stress in je dagelijks leven. Onder hypnose is het mogelijk om deze hinderlijke associaties en gedachtepatronen op te sporen en te verwijderen. Het resultaat is een meer ontspannen leven, waarin je op een positieve manier omgaat met de spanningen in je dagelijks bestaan zonder in een diepe burn-out weg te zinken. Het kan een burnout voorkomen, maar ook een verhelpen.   

Kom vrijblijvend in contact

Boek je eerste afspraak of een gratis Kennismakingsgesprek! (ook online mogelijk)

Wil je weten of hypnotherapie bij jou past? Plan nu een GRATIS vrijblijvende online kennismakingsgesprek. Samen in een gesprek van ongeveer 20 minuten bekijken we samen hoe wij jou optimaal kunnen helpen.

Online therapie: Tevens kun je bij hypnosezorg.nl terecht voor een online therapie sessie. Deze vorm van hypnotherapie is net zo waardevol als een face-to-face gesprek. Veilig en comfortabel vanuit je eigen huis. Blijf ook tijdens deze periode zorg dragen voor je gezondheid!

whatsapp-chat button