Wat is de oorzaak van Stotteren?

Het omzetten van gedachten en gevoelens in gesproken woorden is onderdeel van een complex neurologisch proces. De oorzaak van stotteren is wanneer er tijdens dit proces om bepaalde redenen problemen optreden. Stotteren is een vervelende spraakstoornis die de communicatie ernstig kan verstoren. Stotteraars kunnen er erg onder lijden, hebben vaak moeite met sociaal functioneren en last van psychische klachten. Veel mensen groeien over stotteren heen, enkele stotteren alleen als peuter, maar sommigen hebben hun hele leven last van de aandoening. Ongeveer 6% van de kinderen stottert en naar schatting 1% van de volwassenen.
In deze blog wordt ingegaan op hoe stotteren werkt, wat de oorzaak van stotteren is en hoe hypnotherapie het stotteren kan verhelpen. Maar eerst, wat is stotteren?


Wat is stotteren?

Stotteren is een spraakstoornis waarbij het vloeiende verloop van de spraak onvrijwillig verstoord is. In de ICD-10, een gestandaardiseerd overzicht van gezondheidsproblemen en ziekten, uitgegeven door de WHO (World Health Organisation) wordt de vraag 'wat is stotteren?' beantwoord:
“Spraak die wordt gekenmerkt door frequente herhaling of verlenging van geluiden, lettergrepen of woorden of ook wel door herhaalde aarzelingen of pauzes die het vloeiend verloop van de spraak onderbreken. Dit dient alleen dan als een stoornis te worden geklasseerd indien de ernst ervan zodanig is dat het vloeiend verloop van de spraak duidelijk wordt belemmerd.”

<strong>Soorten stotteren</strong>

Soorten stotteren

Niet elk stotteraar stottert hetzelfde, er zijn verschillende soorten stotteraars. Sommige stotteraars stotteren altijd wanneer ze praten en anderen stotteren door stress. Ook zijn er verschillende soorten stotteren. Zo heeft de een voornamelijk last van blokkades waarbij de spraak als het ware blijft hangen en heeft de ander meer last van herhalingen. Verlengingen en vermijding waarbij een woord wordt vervangen voor een ander woord kunnen ook voorkomen. Vanwege het ‘gevecht’ om de woorden uit te spreken, kunnen spiertrekkingen in het gezicht of met armen en benen een bijkomend verschijnsel van stotteren zijn. 

Ontdek Hypnotherapie voor Stotteren
De allerbeste therapeuten in Nederland

Gecertificeerd & zorgvuldig geselecteerd

Gratis kennismakings- gesprek

met al onze therapeuten

Plan zelf eenvoudig en snel een afspraak

op een moment dat het jou uitkomt

Hoe werkt stotteren?

Zoals gezegd is het omzetten van gedachten en gevoelens naar spraak een complex proces. Ongeveer 150 spieren zijn betrokken bij spraak. Bij stotteren gaat er iets mis in de communicatie tussen de hersenen en de spieren waardoor de spraak niet vloeiend verloopt. Emoties spelen daarbij ook een rol en kunnen het vloeiend verloop van de spraak.

Stotteren oorzaak

Hoewel er nog steeds onduidelijkheden zijn over de oorzaak van stotteren, weten we dankzij wetenschappelijk onderzoek steeds meer. Voorheen dacht men dat stotteren werd veroorzaakt door omgevingsfactoren en aangeleerd gedrag was. Het onderzoek van de afgelopen jaren toont aan dat de oorzaak van stotteren een combinatie is van aangeboren aanleg en omgevingsfactoren. Wanneer een van beide ouders stottert, is de kans groter dat het kind ook zal stotteren. Spanning en stress spelen een belangrijke rol bij stotteren. Ook is mogelijk testosteron van invloed, aangezien meer jongens dan meisjes stotteren.

<h2>Stotteren verhelpen met hypnotherapie</h2>

Stotteren verhelpen met hypnotherapie

Hoewel de oorzaak van stotteren deels te wijten is aan bepaalde genen, zijn spanningen, emoties, angst en stress zeker van invloed. Stotter Hypnotherapie wordt vaak succesvol ingezet als therapie tegen stotteren. Tijdens hypnose ga je met de therapeut op een dieper niveau onderzoeken wat het stotteren veroorzaakt en versterkt en probeer je stotteren te verhelpen.. Ook kan tijdens de sessies gewerkt worden aan het het zelfvertrouwen en zelfbeeld. Met hypnotherapie kan het stotteren flink afnemen en zelfs geheel worden opgelost. 

Kom vrijblijvend in contact

Boek je eerste afspraak of een gratis Kennismakingsgesprek! (ook online mogelijk)

Wil je weten of hypnotherapie bij jou past? Plan nu een GRATIS vrijblijvende online kennismakingsgesprek. Samen in een gesprek van ongeveer 20 minuten bekijken we samen hoe wij jou optimaal kunnen helpen.

Online therapie: Tevens kun je bij hypnosezorg.nl terecht voor een online therapie sessie. Deze vorm van hypnotherapie is net zo waardevol als een face-to-face gesprek. Veilig en comfortabel vanuit je eigen huis. Blijf ook tijdens deze periode zorg dragen voor je gezondheid!

whatsapp-chat button