Wat is tinnitus?

Hoor jij geluiden die anderen niet waarnemen? Heb jij last van een constante piep of brom in één of beide oren en beïnvloedt dit je kwaliteit van leven? Het is mogelijk dat je tinnitus hebt. In dit artikel wordt ingegaan op “wat is tinnitus?”, de oorzaken en gevolgen van tinnitus en hoe hypnotherapie kan helpen tegen tinnitus.


Wanneer het nooit stil is..

Tinnitus wordt ook wel oorsuizen genoemd en naar schatting hebben ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland hier last van. De symptomen en de daarmee samenhangende gevolgen van tinnitus kunnen sterk verschillen. Sommigen nemen enkel een lichte piep waar wanneer het stil is, anderen omschrijven het als “oorlog in het hoofd” en hebben dagelijks veel last door de geluiden.

Oorzaken van tinnitus

Langdurige blootstelling aan hard geluid kan een oorzaak zijn van tinnitus. De afgelopen jaren zijn er relatief veel jongeren die tinnitus ontwikkelen tijdens het uitgaan of door het gebruik van hoofdtelefoons met (te) luide muziek. Andere oorzaken van tinnitus zijn afwijkingen aan het gehoororgaan of de hersenen. Ook kan het een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen.

Bij een aantal gevallen is er geen duidelijk oorzaak te vinden. Stress lijkt een rol te kunnen spelen bij het ontstaan van tinnitus. Daarnaast is reeds bekend dat stress van invloed is op waarneming van de klachten en dat symptomen van tinnitus door stress versterkt worden.

Kan tinnitus overgaan?

Kan tinnitus overgaan?

In sommige gevallen is tinnitus tijdelijk en verdwijnen de oorsuizen na verloop van tijd. In veel gevallen niet en heeft de persoon met tinnitus levenslang last van de geluiden. Er is momenteel geen medische behandeling beschikbaar die de tinnitusklachten oplost. Omdat de mate van de klachten gerelateerd is aan de gemoedstoestand, zijn de behandelingen en therapieën die voorhanden zijn gericht op het accepteren van, en het leren omgaan met tinnitus.

Ontdek Hypnotherapie voor Tinnitus
De allerbeste therapeuten in Nederland

Gecertificeerd & zorgvuldig geselecteerd

Gratis kennismakings- gesprek

met al onze therapeuten

Plan zelf eenvoudig en snel een afspraak

op een moment dat het jou uitkomt

De gevolgen van tinnitus

Afhankelijk van de mate waarin de geluiden aanwezig zijn, kan de ervaring van tinnitus grote negatieve gevolgen hebben. Zo kan tinnitus psychische problemen met zich meebrengen. Mensen met tinnitus hebben vaak last van concentratieproblemen, oververmoeidheid en depressieve gevoelens. Ook gevoelens van wanhoop, boosheid en angst kunnen het gevolg zijn van de constante geluiden.

Daarnaast kan tinnitus negatieve gevolgen hebben op sociaal gebied. Mensen die in hoge mate geluiden waarnemen kunnen hiervan hinder ondervinden tijdens het communiceren met vrienden, op de werkvloer of tijdens het uitoefenen van sport of hobby. Een bioscoopbezoek of naar een verjaardag gaan kan al teveel zijn en in extreme gevallen is het deelnemen aan het sociale verkeer haast onmogelijk. Omdat het voor mensen zonder tinnitus lastig is om een voorstelling te maken van de klachten en gevolgen, kan er sprake zijn van onbegrip.

Deze psychische- en sociale gevolgen van tinnitus leiden vaak tot stress. Zoals eerder vermeld is bekend dat stress de symptomen van tinnitus verergert. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel waar de persoon met tinnitus erg onder kan lijden.

Hypnotherapie en tinnitus

Hypnotherapie en tinnitus

Heb jij last van tinnitus en wil je klachten verminderen of zelfs helemaal oplossen? Hypnotherapie als tinnitus therapie lijkt een effectieve therapie tegen tinnitusklachten. Tijdens hypnose wordt je onderbewustzijn aangesproken met als doel de oorsuizen door de hersenen naar de achtergrond te laten verdringen. Samen met de therapeut ga je op zoek en aan de slag met het onderliggende probleem. Wanneer is het ontstaan, wat is de dieperliggende oorzaak? Soms ligt het in een dieper verleden en heeft het een boodschap. Ook de belangrijke factor stress wordt aangepakt met als doel de klachten van tinnitus aanzienlijk te verminderen of zelfs te laten verdwijnen.

Kom vrijblijvend in contact

Boek je eerste afspraak of een gratis Kennismakingsgesprek! (ook online mogelijk)

Wil je weten of hypnotherapie bij jou past? Plan nu een GRATIS vrijblijvende online kennismakingsgesprek. Samen in een gesprek van ongeveer 20 minuten bekijken we samen hoe wij jou optimaal kunnen helpen.

Online therapie: Tevens kun je bij hypnosezorg.nl terecht voor een online therapie sessie. Deze vorm van hypnotherapie is net zo waardevol als een face-to-face gesprek. Veilig en comfortabel vanuit je eigen huis. Blijf ook tijdens deze periode zorg dragen voor je gezondheid!

whatsapp-chat button