Algemene vragen over hypnose
Ben je benieuwd of hypnose werkt? En wat er allemaal met hypnose kan? Lees hieronder enkele veelgestelde vragen over hypnose in het algemeen. Staat jouw vraag hier niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.

Waarvoor kan ik bij Hypnose Zorg Nederland terecht? 
Hypnotherapie is een therapeutische behandelmethode waarmee men doeltreffend mentale en fysieke problemen verhelpt met behulp van hypnose. Een bespreking van de diverse toepassingen van hypnotherapie is te vinden op de website van Hypnose Zorg Nederland.  

Moet ik aan bepaalde voorwaarden voldoen om doeltreffend geholpen te worden? 
In de eerste plaats moet je de nodige motivatie bezitten om je probleem aan te pakken. Je moet daadwerkelijk iets aan je probleem of klacht willen doen.
Je wordt behandeld onder hypnose. Dit betekent dat je je volledig moet openstellen voor hypnose. Het is voor ons heel moeilijk om iemand te helpen die zich verzet tegen een diepe trance.
Je moet ook vertrouwen hebben in je hypnotherapeut. Je hypnotherapeut zal onder hypnose immers doordringen tot je onderbewustzijn en suggesties geven aan je onderbewustzijn. Dit werkt alleen als er een vertrouwensband bestaat tussen jou en je hypnotherapeut.  De keuze van een hypnotherapeut die bij jou past, is dus erg belangrijk. Het is steeds mogelijk om vooraf een gratis informerend telefonisch gesprek te vragen met een hypnotherapeut.

Waarom is het aantal sessies per thema verschillend?
Elk thema heeft in de hypnose zijn eigen diepgang en structuur. Door op de juiste manier je thema te benaderen, kunnen we op onze website een indicatie geven van het aantal sessies dat nodig is voor de best mogelijke zorg. Samen met de hypnotherapeut bepaal je uiteindelijk het definitieve aantal sessies.

Wat gebeurt er als ik onder hypnose ben?
Hypnose kun je beschouwen als een toestand van diepe trance. Je geest en je lichaam ontspannen zich volledig. Je concentreert je alleen op je innerlijke gedachten, waardoor je onderbewustzijn zich openstelt voor invloeden en suggesties. Je blijft op elk ogenblik bij bewustzijn en je behoudt steeds de controle over je eigen wil.

Is hypnose wetenschappelijk bewezen?
De wetenschap bezit een goed inzicht in de werking van hypnose en de therapeutische eigenschappen ervan. Het is niet voor niets dat veel ziekenhuizen tegenwoordig werken met hypnose bij bijvoorbeeld pijnreductie, PDS en traumaverwerking.

Ik weet niet of hypnose bij me past. Hoe kan ik dit nagaan?
Je mag ons altijd vrijblijvend telefonisch contacteren. Onze medewerkers beantwoorden graag je vragen en geven je professioneel advies over het wel of niet starten met hypnotherapie.

Is het mogelijk dat ik niet uit hypnose kom? 
Het is niet mogelijk om in hypnose ‘te blijven hangen’. Je komt vanzelf na een tijdje terug tot een ‘normale’ bewustzijnstoestand. Het kan ook gebeuren dat je in slaap valt, waarna je in ‘normale’ toestand terug ontwaakt.

Herinner ik mij alles na een hypnosesessie? 
De meeste mensen herinneren zich alles. Je blijft immers volledig bij bewustzijn onder hypnose.

Welke coach past het best bij mij?
Deze keuze maak je zelf. Je kiest de coach waar jij je het best bij voelt. Sommige cliënten selecteren op het profiel en de foto van de hypnotherapeut, anderen kijken naar het thema of de reisafstand. We garanderen je dat al onze hypnotherapeuten zeer bedreven zijn in het leiden van een hypnosesessie. Bepaal voor jezelf of je een man of vrouw als hypnotherapeut wilt. Waar voel jij je het prettigst bij?

Kan men onder hypnose ‘alles’ genezen? 
‘Alles’ is veel! Wat men met hypnose kan behandelen, zijn problemen en klachten die het gevolg zijn van ‘vastgeroeste’ denkpatronen in je onderbewustzijn. Typische voorbeelden zijn angsten en fobieën, eetstoornissen, verslavingen en dergelijke. In hypnose maak je direct contact met je onderbewustzijn, zodat je belemmerende denkpatronen plaats kunt laten maken voor positieve en productieve denkwijzen. Omdat de dieperliggende oorzaak van de klacht (het hinderende, beperkende denkpatroon) is weggenomen, verdwijnt of vermindert de klacht na afloop van de hypnotherapie.
Bij klachten die door een zuiver fysische oorzaak worden veroorzaakt, bijvoorbeeld voortdurende pijn wegens een reumatische aandoening, kan hypnotherapie ingezet worden om de pijnbeleving te verzachten.

Is een diepe trance echt nodig voor een effectieve behandeling? 
In de meeste gevallen werken onze therapeuten met een diepe trance. Toch kan men ook al met een lichte of middelmatige trance het onderbewustzijn voldoende beïnvloeden om een gewenst effect te verkrijgen. Dit hangt uiteraard af van de aard van de klacht.  

Kan ik in slaap vallen tijdens een sessie? 
Dat is zeker mogelijk, want je geest en je lichaam ontspannen zich volledig onder hypnose. Je onderbewustzijn blijft echter de suggesties ontvangen van de hypnotherapeut. Nadien word je heerlijk ontspannen terug wakker.

Wordt hypnotherapie terugbetaald door de zorgverzekering?
Neen, behandelingen via Hypnose Zorg Nederland worden niet (deels) vergoed.

Kan iedereen gehypnotiseerd worden? 
Omdat hypnose een natuurlijke toestand is van diepe trance, kan in principe iedereen onder hypnose gaan. Bij de ene persoon lukt dit soms wat sneller en beter dan bij een andere. Een voorwaarde is dat je je openstelt voor de hypnose. Je moet je als het ware ‘laten gaan’. Iemand die zich uitdrukkelijk verzet tegen de hypnose, kan vrijwel onmogelijk in diepe trance gebracht worden.

Duurt een hypnosesessie lang? 
Over het algemeen mag je je verwachten aan een hypnosesessie van 60 tot 75 minuten. In sommige gevallen duurt een sessie wat langer, tot maximaal 90 minuten.

Wat moet ik doen na een hypnosesessie?
Zo’n 15 minuten na de hypnosesessie voel je je weer als vanouds. Als je met de auto gekomen bent, kun je daarna gewoon weer autorijden. Verder hoef je niets te doen. In overleg met de hypnotherapeut krijg je soms geluidsopnames mee als aanvulling op de hypnosesessie.

Zijn er redenen om niet onder hypnose te gaan?
Mocht je onder behandeling zijn bij een arts of psychiater, neem dan altijd even contact met ons op. Zeker als je een medische behandeling ondergaat, is het verstandig om na te gaan of hypnose in deze fase geschikt voor je is.

Is er garantie op een succesvolle behandeling? 
Het overgrote deel van onze cliënten helpen we succesvol met hypnotherapie. Een slaagkans van 100% kunnen we uiteraard niet bieden. Uit reacties en getuigenissen blijkt dat bij ongeveer 80% van onze cliënten de klachten verdwijnen of in elk geval sterk verminderen.
Bij personen die zich niet voldoende kunnen openstellen voor hypnose, is de behandeling natuurlijk veel minder doeltreffend.

Hoe moet ik me voorbereiden op de eerste hypnosesessie?
Het is heel belangrijk dat je voorafgaand aan de sessie het intakeformulier invult dat je bij de afspraakbevestiging ontvangt. Dit dient 48 uur voorafgaand aan de sessie ingevuld te zijn zodat de coach zich optimaal kan voorbereiden op de sessie. Daarnaast ontvang je een bericht met belangrijke informatie ter voorbereiding op de sessie, deze dien je ook goed te lezen zodat ook jij optimaal voorbereid bent.

whatsapp-chat button