‘Is hypnose echt?’ is een vraag die men weleens hoort stellen. Hypnose wordt jammer genoeg nog te veel geassocieerd met shows en goocheltrucs. Het fenomeen hypnose werd echter de laatste tientallen jaren uitvoerig wetenschappelijk bestudeerd. Tegenwoordig is het mogelijk om met hersenscans te zien wat het effect is van hypnose op de hersenactiviteit. Wetenschappelijk onderzoek toont onomstotelijk aan dat hypnose een invloed heeft op je hersenwerking.
Is hypnose echt? Zeker wel. Wetenschappers hebben dit bewezen. Hypnose is een werkelijk bestaand natuurlijk fenomeen, dat al zo oud is als de mensheid zelf. Zonder dat je het beseft, ben je zelf vaak in een toestand van lichte hypnose of trance. Ben je nooit eens volledig in beslag genomen door een meeslepende film of een spannend boek? Op het ogenblik dat je volledig opgaat in het verhaal van een boek of een film, vergeet je ook alles wat er rondom jou gebeurt. Hypnose kan gedefinieerd worden als een toestand van diepe trance. Trance kun je zien als een vorm van geestelijke concentratie die naar binnen gericht is, naar je eigen innerlijke belevingswereld. Je kunt spontaan in een trance raken, bijvoorbeeld door een spannend boek of film.
Ervaar het zelf en plan een afspraak inHypnotiseurs gebruiken bepaalde technieken om iemand in een hypnotische toestand te brengen. Die technieken kunnen door iedereen aangeleerd worden. Het is ook mogelijk om deze technieken toe te passen op jezelf, waardoor je jezelf onder hypnose brengt.
Hersenscans tonen aan dat de activiteit van de hersenen aanzienlijk daalt onder hypnose. Je onderbewustzijn is in deze toestand heel ontvankelijk voor suggesties en beïnvloeding. Je ‘kritische geest’ is verdwenen en je onderbewustzijn neemt nieuwe ideeën en overtuigingen heel gemakkelijk aan.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat hypnose een krachtige therapeutische werking bezit. Therapie met behulp van hypnose – de zogenaamde hypnotherapie – blijkt een succesvolle behandelmethode, onder meer voor personen die lijden aan fobieën en angsten, eetstoornissen, verslavingen, voortdurende spanning, burn-out, depressie en chronische pijn.
Hoe kan hypnose deze klachten verhelpen? Het blijkt dat de dieperliggende oorzaak van angsten, eetstoornissen, verslavingen en dergelijke, te vinden is in het menselijke onderbewustzijn. Vanaf je geboorte ontstonden er denkwijzen en overtuigingen in je onderbewustzijn die voor meer dan 90% je dagelijkse leven bepalen. Helaas zijn niet al de gedachtepatronen in je onderbewuste correct. Verkeerde denkpatronen leiden ertoe dat je bijvoorbeeld een irrationele angst bezit voor spinnen, dat je steeds naar voedsel grijpt wanneer je je ‘down’ voelt enzovoorts.
Normaal is het niet zo gemakkelijk om deze ‘vastgeroeste’ foutieve denkpatronen uit je onderbewuste te bannen. Onder hypnose kan een therapeut je onderbewustzijn echter rechtstreeks benaderen. Tijdens hypnosesessies beïnvloedt hij jouw onderbewuste op zo’n manier dat negatieve gedachtepatronen worden vervangen door correcte en constructieve denkwijzen. Vergelijk dit proces met het installeren van nieuwe en verbeterde software op de harde schijf van een computer. Bij de meeste cliënten verminderen of verdwijnen de klachten na de hypnotherapie.
Is hypnose echt? Daar bestaat geen twijfel over. Vraag meer informatie bij Hypnose Zorg Nederland en profiteer zelf van de geweldige therapeutische kracht van hypnose.