Wat is hypnotherapie?

Bij hypnotherapie brengt een hypnotherapeut zijn cliënt onder hypnose om de klachten van de cliënt op te lossen of te verminderen. Hypnose wordt bij hypnotherapie ingezet als een hulpmiddel om een verbetering van de levenskwaliteit van de cliënt te bereiken. De hypnose is dus geen doel op zich, maar een manier om geestelijke, lichamelijke en emotionele problemen te behandelen. Hypnotherapie treedt meer en meer op de voorgrond als een volwaardige therapeutische behandelvorm.


Hoe werkt hypnotherapie?

Hypnotherapie is erop gericht om onder hypnose je onderbewustzijn te beïnvloeden. Het is immers je onderbewustzijn dat 90% tot 95% van je gedrag, je emoties en je handelingen bepaalt. Een irrationele angst voor spinnen bijvoorbeeld, is het gevolg van een diepgeworteld foutief denkpatroon in je onderbewustzijn. Dit geldt ook voor de slechte gewoonte om te veel te eten wanneer je niet zo goed in je vel zit, of om je heel ‘down’ te voelen telkens wanneer je terugdenkt aan een traumatische gebeurtenis in je leven.

Onder hypnose is je onderbewustzijn gemakkelijk te benaderen. Een hypnotherapeut kan rechtstreeks de verkeerde denkwijzen en negatieve gedachtepatronen in je onderbewustzijn beïnvloeden en veranderen. Je kunt dit vergelijken met het ‘herprogrammeren’ van een computer. De slechte stukjes ‘software’ worden als het ware vervangen door nieuwe en betere ‘programma’s’.  Op deze manier leert je onderbewustzijn dat bijvoorbeeld spinnen geen gevaar vormen en dat je niet overmatig moet eten om je geestelijk beter te voelen. Na een succesvolle hypnotherapie gedraagt de cliënt zich anders, omdat het ‘programma’ in zijn onderbewustzijn werd aangepast en verbeterd. Zo raakt een cliënt van zijn fobieën af, eet een persoon met overgewicht veel minder en raakt een depressief persoon er geestelijk terug bovenop.

Onze top 3 klachten die behandelbaar zijn met hypnotherapie:

  1. 1. Afvallen of plaatsen van virtuele maagband
  2. 2. Stoppen met roken
  3. 3. Angsten

Bekijk alle toepassingen

Welke klachten kun je behandelen met hypnotherapie?

Geestelijke problemen zijn vaak het gevolg van verkeerde denkpatronen in het onderbewustzijn. Dit soort problemen kunnen opgelost of verminderd worden door hypnotherapie. Een bekend voorbeeld is het aanbrengen van een ‘virtuele maagband’.


Tijdens hypnosesessies beïnvloedt de therapeut het onderbewustzijn van de cliënt zodanig, dat deze na de sessie zich gedraagt alsof er een werkelijke fysische maagband werd geplaatst. Na de therapie eet de cliënt veel minder en valt in een snel tempo af. Hypnotherapie is ook succesvol bij angststoornissen (denk aan vliegangst, sociale fobie, hoogtevrees en dergelijke), bij depressie en burn-out en bij chronische pijnklachten. Hypnotherapie bij kinderen blijkt erg doeltreffend, omdat de kinderlijke geest veel minder kritisch is en sterk openstaat voor beïnvloeding en suggestie.


Wil je zelf meer weten over de kracht van hypnotherapie? Bekijk dan alle behandelbare klachten waar onze coaches in gespecialiseerd zijn. En maak vandaag nog een afspraak bij een van de coaches bij Hypnose Zorg Nederland!

Bekijk alle toepassingen

Wat doet een hypnotherapeut?

Wat doet een hypnotherapeut?

Het is van belang dat de hypnotherapeut een zekere vertrouwensband opbouwt met zijn cliënt en dat deze zich niet verzet tegen de hypnotherapie. Door het gebruik van bepaalde technieken leidt de hypnotherapeut de hypnose in (inductiefase). Daarna brengt de therapeut zijn cliënt in een nog diepere trance. Er zijn diverse manieren waarop dit kan gebeuren, bijvoorbeeld door van 1 tot 20 te tellen en de cliënt in te prenten dat hij bij elke tel in een nog verdere staat van weldadige rust en ontspanning komt. De therapiefase begint als de cliënt in een diepe trance is. Afhankelijk van de problematiek beïnvloedt de therapeut bepaalde (foutieve) denkpatronen in het onderbewuste. De verkeerde manieren van denken en vastgeroeste gedachtepatronen worden tijdens meerdere hypnosesessies vervangen door positieve, opbouwende en productieve denkwijzen.

Hypnose is een toestand van diepe trance.

Een persoon onder hypnose is geestelijk volledig ontspannen en concentreert zich op zijn eigen innerlijke gedachtewereld. Soms ben je in een trance zonder dat je het zelf beseft. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je aan het dagdromen bent, of wanneer je je verdiept in een heel spannend boek en niet doorhebt dat iemand iets tegen je zegt. Het is niet zo dat je je bewustzijn verliest of dat je min of meer ‘slaapt’ onder hypnose. Je bent volkomen bij bewustzijn, maar onder hypnose is het vooral jouw onderbewustzijn dat erg toegankelijk is en openstaat voor suggesties, nieuwe ideeën en denkbeelden. Een hypnotherapeut benadert rechtstreeks je onderbewustzijn tijdens hypnosesessies. Deze directe beïnvloeding van je onderbewuste vormt de basis van doeltreffende hypnotherapie.

Hoe oud is (moderne) hypnotherapie?

Hoe oud is (moderne) hypnotherapie?

Hypnose bestaat al zo lang als de menselijke geest. Er is niets geheimzinnigs of angstaanjagends aan hypnose. Het is een werkelijk bestaand fenomeen, geen goocheltruc, geen magie. Een hypnotiseur bezit geen paranormale gaven of speciale krachten. In principe kan iedereen de technieken aanleren waarmee iemand onder hypnose gebracht wordt. Het is zelfs mogelijk om jezelf in een staat van hypnose te brengen.

Therapeutische toepassingen van hypnose waren al in de oudheid bekend. Het is echter in de 18de en de 19de eeuw dat de hypnotherapie bekend raakte en zich sterk ontwikkelde. Als ‘vader’ van de moderne hypnotherapie noemt men meestal de Amerikaanse psychiater Milton Erickson. Hij zette hypnose in als een volwaardig onderdeel van psychotherapie.

Moderne hypnotherapie roept bij sommige mensen vraagtekens en twijfels op. Het verkeerde beeld dat er rond hypnose hangt, draagt daar ongetwijfeld toe bij. Gelukkig wordt hypnose vanuit wetenschappelijke en medische hoek meer en meer beschouwd als een volwaardige methode om mensen met een bepaalde problematiek te helpen.

Bekijk toepassingen
whatsapp-chat button